Online Delivery ή αλλιώς … www.fere-fai.gr

Posted: 18 January 2008 in Διάφορα

Δύο φοιτητές και φίλοι στην Ξάνθη έφτιαξαν ιστοσελίδα για όσους ψάχνουν ντελίβερι (Delivery) και καταχώρησαν καταλόγους εστιατορίων που ειδικεύονται στη διανομή φαγητού

Παραγγέλνουν στο σπίτι ή στη δουλειά φαγητό απ΄ έξω
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
Πηγή : Τα Νέα


www.fere-fai.gr .

Με ένα απλό «κλικ» στο site που έφτιαξαν οι φοιτητές, οι επισκέπτες μπορούν να δουν στην οθόνη τους 33 καταλόγους εστιατορίων ντελίβερι στην Ξάνθη, τα τηλέφωνά τους και τις ώρες διανομής φαγητού

«Τι θα φάμε σήμερα;». Το ερώτημα αυτό απασχολεί καθημερινά χιλιάδες φοιτητές ανά την Ελλάδα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Δύο φοιτητές που σπουδάζουν στην Ξάνθη όμως έχουν την απάντηση: www.fere-fai.gr
.
Πρόκειται για το site που έφτιαξαν ο Κυριάκος Κυριάκου και ο Κώστας Καλοπήτας , ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να διευκολύνουν τους φοιτητές που είναι χαμένοι στα… ντελίβερι. Μέσα στην ιστοσελίδα καταχώρησαν 36 καταλόγους εστιατορίων που ειδικεύονται στη διανομή φαγητού, διότι ως γνωστόν η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει τα ντελίβερι για κολατσιό, μεσημεριανό και βραδινό.
Οι δύο φοιτητές πάντως δεν έκαναν τίποτα περισσότερο παρά να ικανοποιήσουν και να διευκολύνουν τους συμφοιτητές τους σε μια νέα διατροφική συνήθεια που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια: αυτήν του έτοιμου φαγητού. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της V-ΡRC, οι φοιτητές έχουν εγκαταλείψει το φαγητό της μαμάς που έφτανε πακεταρισμένο στις φοιτητικές εστίες με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Τρώνε κυρίως έτοιμο φαγητό ή εκτός σπιτιού. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών- 95%- τρώνε εκτός σπιτιού. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι ένα στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 33%) παραγγέλνει στο σπίτι ή στη δουλειά έτοιμο φαγητό απ΄ έξω. Κατά μέσο όρο 1,8 ημέρες εβδομαδιαίως παραγγέλνουν απ΄ έξω. Και η αγαπημένη τους παραγγελία από τα ντελιβεράδικα είναι σουβλάκια (64%) και πίτσες (42%). Παρόμοια έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δείχνει ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, καταναλώνουν περισσότερο έτοιμο και γρήγορο φαγητό καθώς και σνακ. Για παράδειγμα η κατανάλωση φρέσκων φρούτων μειώθηκε από 8 φορές την εβδομάδα σε μόλις 4, σε σύγκριση με την περίοδο που οι φοιτητές ζούσαν κοντά στους γονείς τους.

Η ιστοσελίδα των φοιτητών.
Με ένα και μόνο κλικ στο www.fere-fai.gr οι φοιτητές- και όχι μόνο- έχουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, τα τηλέφωνα και τους καταλόγους καταστημάτων της Ξάνθης που κάνουν διανομή πίτσας, μαγειρευτού φαγητού, μπουγάτσας ή κρέπας. Μπορούν δηλαδή να επιλέξουν πολύ γρήγορα τι θα παραγγείλουν χωρίς να χάνουν χρόνο ψάχνοντας φυλλάδια ντελίβερι στο σπίτι τους. Και ταυτόχρονα μπορούν να ενημερωθούν ταχύτατα για τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και τις ώρες που κάνουν διανομή φαγητού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τo site, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο 30χρονος φοιτητής επί πτυχίω Κυριάκος Κυριάκου, «έχει λύσει τα χέρια των φοιτητών. Κι αυτό διότι αρκετοί είναι αυτοί που παραγγέλνουν φαγητό απ΄ έξω ακόμη και δύο φορές τη μέρα». Όπως προσθέτει «η ιδέα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας υπήρχε εδώ και ενάμιση χρόνο. Βλέπαμε ότι οι περισσότεροι φοιτητές στην εστία Κιμμερίων, στην Ξάνθη, όπου μένουμε, πολλές φορές σπαζοκεφαλιάζανε για το τι θα φάνε. Και στέλνανε μηνύματα ο ένας στον άλλο ρωτώντας για ένα καλό ντελίβερι. Συνεπώς το site έγινε λόγω ανάγκης».

Από το Ίντερνετ στο πιάτο!

Το www.fere-fai.gr διαθέτει συνολικά 36 καταλόγους- 12 για σουβλάκι, 15 για πίτσα και κρέπα, 6 για μπουγάτσα και 3 για ταβέρνες- εστιατόρια. Δίπλα σε κάθε εστιατόριο υπάρχει το τηλέφωνο, οι ώρες πακέτου, το ποσό ελάχιστης παραγγελίας, καθώς και η γευστική πρόταση των φοιτητών.
Δηλαδή ένα πιάτο που έχουν δοκιμάσει και το συστήνουν και στους επισκέπτες του site. Και βέβαια με ένα κλικ οι φοιτητές μπορούν να δουν σκαναρισμένο ολόκληρο τον κατάλογο των εστιατορίων.
Η ιστοσελίδα λειτουργεί περίπου έναν μήνα και όπως λένε οι δημιουργοί του, την επισκέπτονται καθημερινά περίπου 70 άτομα. «Παρατηρούμε μάλιστα ότι όποιοι μπαίνουν στη σελίδα ξαναμπαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι τους εξυπηρετεί». Αρκετοί μάλιστα τους το λένε και κατ΄ ιδίαν. «Μας λένε ότι τους αρέσει η απλότητα.
Βρίσκεις άμεσα αυτό που θες», τονίζει ο Κυριάκος. Παρόμοια θετικά σχόλια εισπράττουν και από τους καταστηματάρχες.
Όπως τονίζουν οι δύο φοιτητές το www.fere-fai.gr βελτιώνεται καθημερινά χάρη και στη βοήθεια του κόσμου. Αρκετοί τους στέλνουν μηνύματα προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι έχουν ξεχάσει να εντάξουν στην ιστοσελίδα ένα εστιατόριο ή για να τους πουν ότι θα πρέπει να διορθώσουν τις ώρες διανομής φαγητού ενός άλλου.

Advertisements
Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s